Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Zasady grillowania ryb i owoców morza. - Grillfun

Zasady grillowania ryb i owoców morza.

Właściwy wybór ryb i owoców morza.
Najlepiej do grillowania nadają się ryby o zwartym mięsie, ponieważ w czasie grillowania a szczególnie podczas operacji odwracania zachowują swój kształt i  nie rozlatują się. Do nich należą : łosoś, tuńczyk, kalmar, miecznik, strzępiel.
Ryby delikatniejsze wymagają zastosowania płyty żeliwnej albo zawinięcia w folię aluminiową, aby zapobiec rozpadowi. Do ryb o delikatniejszym mięsie zaliczamy :   pstrąg, labraks, tasergal, skalnik prążkowany.fisch-und-gemuesehalter-klein
Do grillowania ryb w całości najlepiej zastosować specjalny ruszt, usztywniający rybę podczas pieczenia i pozwalający ją swobodnie obrócić. Ryby, które w całości nadają się do grillowania to : karmazyn, skalnik,  makrela,  pstrąg, tasergal, strzępiel, labraks.

 

5642117793_4c4e98d354_b
Owoce morza, które najczęściej grillujemy to: krewetki, przegrzebki, homary, ostrygi, omułki, małże wenus.

5839433316_d26bcf8bcf_b

Czysty ruszt grilla.
Zasadą jest, aby przed grillowaniem ryb wyczyścić dokładnie ruszt, albo go wypalić. Zapobiegnie to znacznie przywieraniu a ułatwi przewracanie.

Posmarowanie olejem.
Olejem smarujemy rybę z obu stron ale nie natłuszczamy rusztu.

_ik_7884

Wysoka temperatura pieczenia.
Utarło się grillowanie ryb metodą bezpośrednią   w wysokiej temperaturze. Ale niektóre ryby wymagaja grillowania pośredniego, tylko w wysokiej temperaturze. Kiedy na spodzie powstanie przypieczona cienka skórka, ryba odchodzi od rusztu.

Czas grillowania.
Zasadą  jest grillowanie ryb od 3 do 4 minut na jeden centymetr grubości ryby. Ale nie jest to twardą regułą. Wpływ mają czynniki pośrednie jak ciśnienie atmosferyczne, wiatr, temperatura powietrza.
Rybę grillujemy dłużej z tej strony, którą została najpierw położona na ruszt. Rybę odwracamy tylko raz podczas pieczenia._ik_7929
Nie wskazanie jest zbyt długie pieczenie, ryba powinna być zdjęta z rusztu , zanim zacznie rozpadać się na płatki.
Temperatura mięsa ryby powinna wynosić  52-54 Co, ale nie jest łatwo ją zmierzyć, dlatego stopień wypieczenia poznaje się po barwie mięsa – mięso nie może być przeźroczyste ani szkliste.

przechwytywanie5

Grillowanie fileta.
Zasadą jest, że najpierw fileta układamy na ruszt skórką do góry. Po odwróceniu i dopieczeniu, skórka pozostaje na ruszcie a mięso oddzielamy od skórki.

Grillowanie owoców morza.
Podobne zasady jak przy grillowaniu ryb stosujemy z owocami morza.

przechwytywanie1


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *