Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Zasady grillowania indyka. - Grillfun

Zasady grillowania indyka.

Marynowanie (peklowanie).
Z uwagi , iż mięso indycze jest delikatne i chude, powinno być wstępnie zamarynowane. Marynuje się na sucho dzień wcześniej przed grillowaniem, nacierając środek i wierzch indyka obficie  gruboziarnistą solą morską i zmielonym pieprzem. Sól z natury wyciąga wilgoć i w postaci solanki ponownie wnika  w mięso.
Tak przyprawionego indyka należy pozostawić w lodówce na czas 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki pozostawić w temperaturze pokojowej na okres 1 godz. Przed grillowaniem udka i pierś  posmarować miękkim masłem.
Utrzymanie równomiernej temperatury.
Zasadą jest podczas grillowania utrzymanie równomiernej temperatury w zakresie  175-230 Co. W grillu węglowym utrzymanie żaru przez pewien okres czasu jest problemem i wymaga doświadczenia w dozowaniu brykietu lub na początku ustalenia odpowiednio wystarczającego wsadu. Stąd w grillowaniu indyka najlepiej sprawdza się na grillu gazowym, z płynną regulacją zakresów temperatur.
Sposób grillowania.
Indyka grilluje się metodą pośrednią. Dla karmelizacji  na początku można zastosować przez chwilę metodę bezpośrednią, a potem już cały czas piec metodą pośrednią przez długi okres czasu. W czasie grillowania można dodawać  cały czas smakowe wióra drewienek, dla wywołania efektu wędzenia.
Mięso na piersi piecze się szybciej niż udka, stąd zasadne jest spowolnienie procesu pieczenia i ochronę mięsa przed wysuszeniem. Uzyskuje się to przez ułożenie indyka piersią do dołu na pierwszą godzinę pieczenia, a potem przewrócenie całości na drugą stronę. Podczas monitorowania pieczenia, miejsca, które przypiekły się szybciej na brązowo, należy przykryć folią aluminiową.

The grilled turkey is off the grill.
The grilled turkey is off the grill.

Sprawdzoną metoda jest grillowanie indyka w całości  na rożnie. Podczas równomiernego obrotu mięso jest dopiekane równomiernie z każdej strony.

15651326019_cb0100ef05_k
Czas grillowania i moment upieczenia.
Ważnym jest aby ocenić , kiedy indyk został upieczony. Dłuższe pieczenie pozbawia mięso soczystości,  mięso staje się jest suche, włókniste, pozbawione smaku. Zasada, która powinna być stricto przestrzegana, jest aby indyka zdjąć z grilla, kiedy temperatura  w najgrubszym miejscu udka przy kości ( ale termometr nie powinien dotykać kości) osiąga 75 Co. Do tego celu niezbędnym jest termometr, który pozwala sondować wymaganą temperaturę.cyfrowy-termometr-led-weber-style-niebieski-wyswietlacz-lcd-bezprzewodowa-transmisja-danychcyfrowy-termometr-kieszonkowy-weber-skladany

Czas odstawienia po grillowaniu.
Po zakończeniu grillowania, indyka należy odstawić na bok, aby mięso jeszcze skumulowanym ciepłem  naturalnie się wewnątrz przez chwile dopiekło a soki lepiej rozeszły się po całym wnętrzu.

2149742694_14454ba9da_o


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *