Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Konserwacja posezonowa - Grillfun

Konserwacja posezonowa

Zwykle po letnim sezonie grillowania niesłusznym przyzwyczajeniem odstawiamy grilla w ustronne miejsce, najwłaściwsze  według nas, do garażu, komórki przydomowej, celem ochrony przed zimą i jej skutkami. A przecież

24451995032_3992b1650a_o

grillowanie jest całoroczne, nawet późną  jesienią,  w zimie, w okresie świąt, i grill powinien  stać w swoim dyspozycyjnym miejscu, na tarasie, na balkonie  łatwy do uruchomienia o każdej porze roku. Jest  to maszyna wielosezonowa, odporna na warunki atmosferyczne, a w okresie nieużywanie powinien być przykryty tylko odpowiednim  pokrowcem. Możemy zwyczajem każdego roku przeprowadzić całoroczną konserwację, ale wcale nie podyktowaną końcem letniego sezonu, bo sezon ciągle trwa.

szene_04_master_touch_gbs_001_sideshot_0952_01

Grill po przykryciem

W okresie jesienno-zimowym , kiedy częstotliwość  okazji  do grillowania jest trochę mniejsza, a środowisko jesienno-zimowe  jest bardziej  dewastujące wymagany jest pokrowiec , który ochrania grilla przed liśćmi, kurzem, śniegiem,

16059272066_6def054885_o

marznącym deszczem. Pokrowce na grill renomowanych marek, Weber, Broil King, Napoleon  testowane są w symulatorach pogodowych , aby spełnić wymagania ekstremalnych warunków atmosferycznych. Posiadają odporność na promienie UV, przepuszczają powietrze, są wodoodporne,  ściśle dopasowane do każdego modelu i funkcjonalne, biorąc pod uwagę łatwość i szybkość założenia i demontażu. Dzięki zastosowaniu pokrowca grill jest zawsze gotowy do natychmiastowego użycia.
Materiały na pokrowce są robione ze specjalnego winylu, albo drelichowej, żeglarskiej tkaniny, nieprzemakalnej, oddychającej, z blokadą UV,  odpornej na brud. Posiadają specjalne pasy, zaczepy, rzepy do ścisłego opasania grilla, aby ochrona była nad wyraz skuteczna.7106_7101_spirit-300

Konserwacja  sezonowa  grilla.

Po pewnym okresie użytkowania, grill wymaga okresowego przeglądu,  wyczyszczenia. Wcale nie musi to być związane z końcem letniego sezonu. Wszystko zależy od nas i monitoringu użytkowania.
Doczyszczamy grill od strony wewnętrznej tylko wodą z mydłem, w żadnym wypadku nie stosujemy środków pieniących o środowisku kwaśnym, na  przykład płynu do naczyń z odczynnikiem kwaśnym (owoców cytrusowych ). Myjemy wilgotną szmatką lub nawilżoną gąbką. Po umyciu przecieramy suchą szmatką. Dedykowane są płyny do

grill-reiniger
Płyn do mycia wewnętrznego grilla

emalii lub stali szlachetnej, przez renomowane firmy np.Weber. Gdy warstwy wewnętrzne pokryte są grubym osadem, należy je zeskrobać, używając specjalnego skrobaka, z tworzywa sztucznego, aby nie porysować emalii lub

6201_q-pflege-spachtel

                                                                          Skrobak do osadu z tworzywa sztucznego

misy paleniskowej. Każdy mechaniczny zarys na malowanej ocynkowanej powierzchni, w przyszłości stanowi ognisko inicjujące korozję. Palniki czyścimy specjalną do tego celu dedykowaną szczoteczką do palników. Sprawdzamy  stan zanieczyszczenia  moskitiery palników wraz z ich  kurtynami powietrznymi i usuwamy szczoteczkę nagromadzenia z owadów.
Ścianki zewnętrzne lakierowane i emaliowane czyścimy wodą z mydłem lub specjalnym środkiem, natomiast powierzchnie ze stali szlachetnej czyścimy odpowiednim płynem w sprayu marki Weber.

Konserwacja rusztu.
Zasadą jest, że ruszt czyścimy  systematycznie po każdym grillowaniu przez wypalanie. Po skończonym grillowaniu włączamy grill na maksymalną moc, gdy przestanie dymić wyłączamy, znak że osad się wypalił. Odczekawszy chwilę, wyciągamy ruszt i delikatnie przeciągamy szczotką z włosiem ze stali szlachetnej. Ruszta żeliwne pokryte dodatkowo emalią czyścimy tylko z konieczności usunięcia pyłu po wypalaniu, częste przeciąganie rysem włosia uszkadza i zdziera chroniącą ruszta emalię.
Tam gdzie nie ma możliwości wypalenia rusztu (grille węglowe) zwęglony osad z tłuszczem usuwamy specjalnym ku temu przeznaczonym płynem w sprayu marki Weber, po czym rozpuszczony osad przecieramy szczotką.grillrost-reiniger

                                                                                                                            Płyn do czyszczenia rusztu

 

 

weber_baner2


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *