Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Atuty grillowania gazowego. - Grillfun

Atuty grillowania gazowego.

 

Kto nie  spróbował  sztuki grillowania na gazie, nigdy nie będzie przekonany o jego dobrodziejstwie i szeregu korzyści. Wszystkie zalety można ująć w trzy nadrzędne przymioty-priorytety, stawiające grillowanie gazowe na pierwszym miejscu pod każdym względem : wygoda użycia, kontrola procesu, uzyskany smak.

Mood_2015_S_Spirit_E320_Premium_GBS_ETCS_Fish_Vegetable_0872_R

Wygoda użycia
Przygotowanie grilla, aby rozpocząć proces grillowania trwa kilka minut. Wracając  z pracy, późnym wieczorem, po strudzonym dniu, wystarczy tylko przekręcić pokrętło, aby zapalić grilla i rozkoszować się grillowaniem na świeżym powietrzu. Rozgrzanie do temperatur metody pośredniej lub bezpośredniej trwa od 1 do 2 minut. Grill dostatecznie nagrzany skraca diametralnie czas przygotowania potraw do spożycia. Boczna kuchenka podgrzewa lub odgrzewa dania w kilkanaście sekund.

grill_feature_10
Czyszczenie grilla sprowadza się do wypalania resztek jedzenia i wytopionego tłuszczu na ruszcie i delikatnym przetarciu rekomendowaną szczotką z włosiem stalowym. Wymaga to tylko od nas po zakończenie grillowania włączenie grilla na maksymalne temperatury na krótką chwilę, aby uaktywnić proces wypalania. Nie wyrzucamy popiołu kub resztek węgla, nie klogujemy szczotek stężonym tłuszczem, nie zanieczyszczamy miejsca pracy .

Przechwytywanie
Instalowanie paliwa w postaci butli gazu w jest zazwyczaj jedno-sezonowe, przy umiarkowanej częstości grillowania. Gaz jest paliwem ekonomicznie najtańszym biorąc pod uwagę każdą postać źródła energii w grillowaniu. Obsługa gazem jest czysta, szybka i bezpieczna. Przechwytywanie3

Kontrola grillowania
Kontrola wysokości temperatury to jedna z najważniejszych zalet grilla gazowego. Manipulacja niezależnymi strefami ciepła, refleksyjna pokrywa piekarnika, sprawia że osiągamy każdą temperaturę do zakresu 350 Co, jaką pożądamy.

DSC03972 Wystarczy tylko sterować pokrętłami w bezstopniowej płynnej regulacji, aby uzyskać zamierzony efekt. Na grillu możemy wędzić w niskiej temperaturze, po dodaniu wiórów drewna, możemy sporządzić pizzę w temperaturze 300 Co, jak w piecu chlebowym, możemy w dwójnasób w czasie całego procesu przeskakiwać na różne zakresy temperatur odpowiednio do danej metody grillowania.
Kontrola równomierności temperatury nie stwarza żadnych problemów, przy podłużnych palnikach z licznością portów, w technologii dual tube (podwójnej rury). Mamy pewność, że w danej strefie ciepła, gdzie przy innowacyjnie

480922912_23a2b21012_b

opracowanych  palnikach temperatura jest wszędzie jednakowa, wszystko piecze się tak samo i równomiernie.
Zastosowanie danej metody pośredniej lub bezpośredniej jest szybkie i proste, wymaga tylko przekręcenia odpowiednich palników. Szeroka powierzchnia grzewcza ułatwia natychmiastowe przejście z pieczenia nad źródłem ciepła w pieczenie pośrednie. Liczba palników, czyli stref ciepła pozwala w każdej chwili, na zmianę metody grillowania.indeks1

Smak.
Nośnikiem smaku potraw są: odparowany z potraw sok i tłuszcze, a  nie źródło ciepła. Jaki błędny przesąd tkwi w naszym postrzeganiu, że smak potraw najlepszy to tylko z grilla węglowego. Nic bardziej mylnego. O uzyskaniu smaku decyduje temperatura i czas pieczenia, a to z kolei ma wpływ na uwalnianie tłuszczy z potrawy, czyli uzyskanie jej soczystości i kruchości. Istnieją granice wysokości temperatur i ścisłe stricto czasy grillowania, po przekroczeniu których potrawa traci defacto smak i aromat.CRNqOj4
Karmelizowanie  czyli ścinanie białka i zamykanie porów zewnętrznej warstwy potraw mięsnych  jest kluczem do zachowania soczystości potrawy, czyli jego smaku. Nie osiągniemy tego jeśli nie zastosujemy na wstępie uderzenia termicznego lub metody bezpośredniej, aby potem przejść do metody pośredniej, w której potrawa naturalnie przy niewysokiej temperaturze dochodzi do stanu granicznego upieczenia. Taką manipulację metod grillowanie bez przeszkód ułatwia  grill gazowy na całej powierzchni grzewczej.

weber_baner2

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *