Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Aromatyzer – magia grilla gazowego. - Grillfun

Aromatyzer – magia grilla gazowego.


Co to jest aromatyzer.
Sama nazwa wskazuje na coś powiązanego z urządzeniem o funkcji aromatyzowania. I rzeczywiście jedną z korzyści wprowadzenia do grilli aromatyzerów, jest aromatyzowanie. Ale samo  nazwanie  urządzenia miało coś z zamysłu marketingowego.

20160720_174800
Aromatyzer jest  to dystrybutor ciepła w grillach gazowych, którego  zasadniczą funkcją jest równomierna dystrybucja ciepła  oraz ochrona przed kontaktem skapującego tłuszczu z płomieniem w portach palnika  gazu, czyli ochrona przed inicjacją płomienia w całej strefie ciepła..

Wynalazek Ericha Schlossera. Historia

Wynalazek aromatyzerów przypisuje się inżynierowie  Erichowi Schlosserowi, z firmy Weber Stephens, a patenty firmowe z rozszerzeniami wprowadzono kolejno w latach 1986,1987,1988.
Przed wynalazkiem aromatyzerów,  w grillu gazowym do dystrybucji ciepła służyły kamienie lawowe. Wadą tego rozwiązanie było sukcesywne powstawanie porów w kamieniach w miarę używalności, miejscach gdzie gromadził się tłuszcz i nadwęglone resztki potraw. Dochodziło wtedy do samozapalań,  przechodzenie potrawy toksyczną spalenizną (wskutek dopalania pozostałości w porach). Niewątpliwe kamienie lawowe były znakomitym dystrybutorem ciepła, ale po pewnym okresie używalności, były szkodliwe i niejednokrotnie ciężko było opanować inicjacje płomienia.
Po raz pierwszy producent grilli Weber wprowadził  aromatyzer, pasek blachy  w kształcie odwróconej litery  V nad palnikiem gazowym,  jako medium dystrybucji ciepła zamiast kamieni lawowych. Dystrybucja ciepła w grillu została znacznie ulepszona, w dodatku okazało się, że bardzo gorąca osłona, powodowała odparowanie  spadających kropel tłuszczu, w postaci mgiełki, która posiadając aromat, dodawała  smaku grillowanej  potrawie.
Patent producenta Weber z roku 1986 określał ogólny charakter wynalazku. Był to kawałek paska blachy wygiętej na   kształt litery V o kącie rozwarcia 120 CO.
Patent z 1987 roku tego samego producenta zastosowany w grillu Genesis wprowadzał dwa rzędy aromatyzerów: pierwszy  bezpośrednio nad palnikami do dystrybucji ciepła, drugi położony wyżej do eliminacji samozapalań.

Przechwytywanie 2
Patent z 1988 roku wprowadzał aromatyzery ściśle o określonych wymiarach i kącie rozwarcia, jako istotne, przy osiągania wysokiej dystrybucji ciepła:
-kąt rozwarcia  – 75CO.
– szerokość aromatyzera – 5,5 cm
– wysokość aromatyzera –  3,5 cm

20160720_174846
Istotne było również , położenie aromatyzera wobec rurki palnikowej z portami.
– odległość  palnika od aromatyzera – 5,1 cm
– odległość palnika od wierzchołka aromatyzera – 8,9 cm.
Funkcje aromatyzera
Najważniejsze funkcje aromatyzera:
równomierna dystrybucja ciepła
eliminacja samozapalań i wybuchu płomienia. Tłuszcz na rozgrzanej powierzchni metalu
aromatyzera, szybko odparowuje  a reszta spływa do systemu ociekowego. Nigdy nie ma nadmiaru
tłuszczu, co mogłoby spowodować jego samozapalanie.

osłona  palników. Porty palników ( iluminatory, małe otworki ujścia gazu) sa chronione przed
zatykaniem i zanieczyszczaniem, co zwiększa ich żywotność. Nie ma kontaktu bezpośredniego
tłuszczu z płomieniem w portach palnika, co w rezultacie eliminuje spalanie tłuszczu w postaci
inicjacji  płomienia.
– wyparowywany tłuszcz w postaci mgiełki zapachowej dodaje aromatu i smaku grillowanym
potrawom
Aromatyzery grilli znanych marek.
Każdy renomowany producent grilli (  producentami są firmy amerykańskie) preferuje swój patent aromatyzera. Marka Weber stosuje swój patent , aromatyzer w postaci odwróconej litery V, o stricto ścisłych wymiarach, ustalonych na podstawie badań  w aspekcie uzyskania najlepszej dystrybucji ciepła, innych  dla każdego modelu.
Marka Broil King preferuje swój aromatyzer kształcie pasków sfalowanej blachy Flav-R-wave ( w nazwie wave oznacza kształt aromatyzera).

20160720_174902

PrzechwytywanieEwenementem jest, wypełnienie powierzchni grilla całkowicie aromatyzerami, co jednakowoż zwiększa ilość odparowanego  tłuszczu, i aromatyzowanie jest bardzo wyraziste.

weber_baner2


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *