Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Akcesorium do przyrządzania pizzy - Grillfun

Akcesorium do przyrządzania pizzy

Zmiany w trendach.
Na rynku zauważalne są zmiany na lepsze w aspekcie co grillujemy. Już nie zadowala nas tradycyjna kiełbasa i karkówka, nasze wymagania rosną. A pizza, co widać ze statystyk sprzedaży kamieni do pizzy, staje się potrawą , którą grillujemy coraz częściej.

 

2015_S_Q3200_Maroon_Ceramic_Griddle_Focaccia_Grandparents_0076_R_01

 

Bo któż z nas nie uwielbia smaku chrupiącego cienkiego ciasta z przeróżnym fantazyjnym farszem według naszych upodobań smakowych. A na grillu gazowym, mając do dyspozycji już ciasto i farsz czas przygotowania pizzy to zaledwie 3 do 4 minuty.
Na jakim grillu najlepsza pizza.
Tu mamy dylemat, wziąwszy pod uwagę grill węglowy i gazowy. Pizza potrzebuje wysokiej temperatury, około 300 stopni Celsjusza, aby wykreować prawdziwy smak, tak jak w prawdziwym specjalnym piecu szamotowym do przyrządzania pizzy.

 

MasterTouchGBS_14501004_GBSPizzaStone8836_pizza_2

 

Na grillu węglowym temperatura 300 stopni jest osiągalna, ale nie zawsze nam się to udaje, nawet przy pełnym wsadzie rozpalacza. Praktyka wykazuje, że osiągamy 240- 260 stopni Celsjusza  dosyć łatwo i już nam nie chce się wygenerować temperatury wyższej, przez dołożenie brykietu, bo przy temperaturze 250 stopni także, ugrillujemy pizzę. Grill węglowy zawsze stwarza kłopoty, zabiera czas, i ogranicza nas wobec uzyskiwania temperatur, jakie stricto pożądamy. Ponadto ograniczeniem jest rozmiar kamienia do pizzy. Zwykle tylko grill węglowy o ruszcie 57 cm, ma powierzchnię wystarczającą na postawienia kamienia.
Grill gazowy to maszyna ze wszech miar funkcjonalna, szybka, generująca temperatury bezobsługowo takie, jakie do danej potrawy jest dedykowana. Stąd wobec powyższej argumentacji pizzę przyrządza się częściej i zdecydowanie łatwiej na grillu gazowym.
Kamień do pizzy.
Na rynku dostępne są przeróżne kamienie do pizzy, biorąc pod uwagę grubość, kształt i wymiary.
Grubszy kamień jest lepszym akumulatorem ciepła, ale nagrzewa się wolniej i na odwrót, cieńszy nagrzewa się szybciej, słabiej akumuluje ciepło.broil-king-kamien-do-pizzyBroil King preferuje kamień do pizzy o grubości 2cmPizzastein rund 36,5cm Konstatując kamień o grubości 1 cm jest wystarczający.
Kształt kamienia najczęściej spotyka się okrągły i do takiego jesteśmy przyzwyczajeni. Ale są również kamienie prostokątne, jak na przykład kamień  dedykowany do grilla kompaktowego Weber Q3000.

Pizzastein rechteckig Najzupełniej, z pozoru  wydawałoby się  kształt niby nie ma znaczenia, ale jest ważny ze względu  na łatwość przekładania pizzy (ciasto) na kamień i ściągnięcia jej  z gorącego kamienia  po ugrillowaniu, przy pomocy łopaty. Przy kamieniu okrągłym dostępne  łopaty na rynku  sprawdzają się najlepiej.
Rozmiar kamienia jest ważny z uwagi na powierzchnię grzewczą, jaką dysponujemy w naszym grillu. Najlepiej dokonać pomiaru ( albo przymiaru w sklepie grillowanym przy zakupie grilla) i wtedy się zdecydować.
Rodzaje kamieni do pizzy.
Sam podtytuł, już stwarza kontrowersje, bo kamień to szamot jednego rodzaju i co tu dalej rozróżniać, pomijając parametry wymiarowe. Jednakże ważnym elementem  są uchwyty do kamienia, które pozwalają nam łatwo postawić kamień na ruszcie i łatwo ten kamień ściągnąć gdy jest gorący. Marka Weber preferuje system GBS i kamień systemu GBS posiada grube uchwyty,

Mood Pizza Holzkohle Wald

ułatwiające montaż i demontaż kamienia w ruszcie GBS. Marka Broil King również posiada kamień z uchwytami.
Dostępne są kamienie bez uchwytów, co operowanie takim kamieniem jest mniej poręczne i kłopotliwe.
Popularne są całe zestawy zawierające: kamień, łopatę,nóż do pizzy, łopatkę do serwowania kawałków.

 

pizza_accessories_01
grillpro-zestaw-do-pizzyŁopata do pizzy.
Przygotowane ciasto  z farszem, należy postawić na rozgrzany do 300 stopni kamień do pizzy. Nie jest to łatwe gdy nie  mamy pod ręką łopaty do pizzy. PizzaheberNarzędzie  niezbędne, bo usprawniające operowanie z pizza podczas załadunku i i podczas serwowania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6691_Pizzahebergrillpro-zestaw-do-pizzy 1Inne akcesoria

Nóż do pizzy

6690_Pizzaschneider

weber_baner2

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *