Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Akademia Grillowania Weber 2017. - Grillfun

Akademia Grillowania Weber 2017.

Niewątpliwie wydarzeniem miesiąca jest inauguracja sezonu grillowania 2017 Akademią Grillowania zorganizowaną przez firmę Weber w dniu 17.02.2017 r. Akademia miała miejsce w Grodzisku Mazowieckim koło Warszawy w hotelu Cyprus o antycznej dekoracji wnętrz, a sceneria grillowania była wyśmienicie wkomponowana  w antyczne patio hotelu. W namiotach ustawiono szereg grilli  Weber : trzech  gazowych  serii Spirit E 320 oraz grill węglowy najwyższej półki Performer DeLux.

DSC04354

Sam  proces przygotowawczy potraw  miał miejsce w akcentowej auli hotelu, graniczącej z hotelowym patio.
Akademię rozpoczęto przedstawieniem  kompendium charakterystyki wyrobów Weber i  prezentacją  serii nowych produktów firmy Weber na sezon 2017, z których na szczególną uwagę zasługują nowy model grilla węglowego Kettle Plus  47 cm określany, jako mały  Master Touch, nowa seria środków czyszczących, stolik do grilla węglowego 57 cm  i znakomity  nowy ekologiczny brykiet węglowy Weber w opakowaniu 4-ro, 8-ośmio kilogramowym.

DSC04366
W części kreatywnej  Akademii  uczestnicy w trzech zespołach puszczając wodze fantazji wymyślali dodatki do podstawowej potrawy  pierwszego seansu grillowania:  grillowanego steka  Rib Eye, posługując się przygotowanym przez gremia kulinarne zestawem wszelakich warzyw i owoców.

DSC04397
Dla przykładu pierwszy zespół zaproponował dodatki w postaci  mieszanki grillowej warzyw z woka, salsy, kompozycji jabłek karmelizowanych i pieczonych  i samych stricto korzennych warzyw.DSC04393

DSC04401

DSC04395

W kwestii  kompozycji z jabłek, jabłka pocięto w szóstki  i zmieszano z ananasem, w innym wariancie   jabłka przyprawiono świeżą kolendrą, czerwoną papryką chilli i posypano  zdartą skórką cytryny. Każdą kompozycję zawinięto w folię aluminiową i grillowano metodą  pośrednią przez 10 minut.

DSC04402
Do polania całości potrawy, zaoferowano stopione wędzone masło z chilli i masło z zielonym pieprzem.
Stek pocięto w kawałki 2,5 centymetrowe i tuż przed grillowaniem posypano solą, dla jej skarmelizowania podczas zetknięcia z gorącym rusztem. Dłuższe pozostawienie soli na steku, spowodowałoby jej higroskopijne działanie i pozbawiłoby  steka miękkości. Steki grillowano metodą bezpośrednią. Steki ugrillowano w wariancie rare i medium.

DSC04408

DSC04407

Każdemu zespołowi przydzielono opiekuna kulinarnego, który czuwał nad sprawnością i prawidłowością popisów.
Zaserwowane gotowe dania wyzwalały apetyt i łakomstwo pośród uczestników.

DSC04418

 

Wcześniej  przed konsumpcją,  dania każdego zespołu poddane zostały ocenie jurorów,   w celu rozstrzygnięcia konkursu na najlepsze danie z stekiem.
W czasie drugiego seansu grillowania grillowano wędzone żeberka. Do  degustacji żeberek  jako dodatek  ugrillowano warzywa z woka . Dla wzmocnienia smaku całość serwowano z   sosem barbequa.
Finałem akademii było grillowanie sea food w postaci przegrzebek.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *