Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-base.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 65

Warning: include_once(/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82

Warning: include_once(): Failed opening '/home/prestige/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/ossdl-cdn.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php72/usr/share/pear') in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache.php on line 82
Regulacja temperatury na grillu węglowym. - Grillfun

Regulacja temperatury na grillu węglowym.

Brak  bezstopniowej regulacji temperatury –   mankamentem grilla węglowego.
W przeciwieństwie do grilla gazowego lub elektrycznego, w których płynna regulacja temperatury przy pomocy regulacji bezstopniowej pokrętłami w danej strefie ciepła jest oczywista w grillu węglowym istnieje tylko możliwość uzyskania (podczas  rozpalenia),

8974433151_7b8b366b5e_o

odgórnie  temperatury   poprzez wielkość wsadu, a potem tylko jej  ewentualne obniżanie poprzez domykanie otworów napowietrzających (wywietrzniki dozujące tlen w powietrzu). Wobec czego uzyskiwanie dokładnych temperatur, jakich pożądamy przy grillowaniu,  jest trudne do osiągnięcia  i wymaga trochę poeksperymentowania z naszym grillem.
Jak uzyskać pożądaną temperaturę na grillu węglowym operując wielkością wsadu.
Rozważamy ułożenie wsadu w postaci kopczyka, (najlepsza  koncentracja brykietu  dla uzyskania najwyższej temperatury), inne rozłożenie póki co jest pomijane.
Biorąc pod uwagę fakt, iż temperatura i czas grillowania to nadrzędne czynniki wpływające na smak i aromat potraw, więc aby uzyskać pożądany zakres temperatur do grillowania, grill musi posiadać pokrywę z integrowanym termometrem. Wtedy zawsze monitorujemy temperaturę wewnątrz grilla na termometrze na pokrywie. Gdy grill nie jest wyposażony w termometr stosujemy metodę wyciągniętej dłoni.

Art Regulacja temp. na grillu węglowymPolega ona na wyciągnięciu  ręki nad rusztem w odległości od 13 do 15 centymetrów od rusztu  i pomiar czasu w sekundach, dopóki nie trzeba jej usunąć ( na powyższym schemacie  pokazano czasy wyciagniecia dłoni nad żarem przy określonych zakresach temperatur ).
Temperaturę uzyskujemy przez zadawanie odpowiednich wielkości wsadów węgla, wg  proporcjonalnej zależności im więcej żaru , tym większa temperatura na ruszcie. Po eksperymentowaniu z naszym grillem mniej więcej już przewidujemy, ile brykietu trzeba, aby osiągnąć pewne zakresy temperatur.
Gdy uzyskamy temperaturę wyższą od  pożądanej,  problemu nie ma, domykamy sukcesywnie odpowietrznik i obniżamy temperaturę do poziomu  pożądanej. Gdy mamy zbyt małą, powstaje problem. Możemy dorzucić kilka brykietów, nasuwa się od razu odpowiedź. Wydłużamy wtedy czas  oczekiwania, aby umieścić potrawy na ruszt, ( nie możemy, dopóki dosypany brykiet nie przejdzie w stan żarzenia, aby uniknąć toksyczności procesu spalania).  Nawet przy dosypaniu, możemy nie uzyskać temperatury, z uwagi na inne czynniki zewnętrzne, temperatura otoczenia, wiatr, wahania ciśnienia atmosferycznego, stopień wilgotności powietrza, zacienienie tarasu, ogrodu itp. Stąd dosypywanie brykietu po rozpaleniu grilla, raczej należy pomijać.

7749930928_7dab607e4d_o

Użycie komina do rozpalenia najlepsza metoda uzyskania właściwego zakresu temperatur.
Komin do rozpalania jest narzędziem, które oprócz rozpalenia brykietu, pozwala na wstępnie poprzez ilości włożonego brykietu, ocenić zakresy temperatur, jakie osiągniemy
Użycie pełnego wsadu  komina pozwala uzyskać temperaturę do 300 stopni Celsjusza, natomiast wypełnienie ¼  uzyskamy temperaturę niską 120 stopni Celsjusza.

Komin zakresy temparatur

Przedstawiono diagram uzyskiwania zakresów temperatur, przy założeniu ułożenia brykietu w postaci skoncentrowanej.

Ułożenie brykietu na ruszcie kluczem do uzyskania pożądanych zakresów temperatur.
Wiadomym jest, że poziom temperatury i czas jej utrzymania, zależy jak rozłożymy brykiet na ruszcie paleniskowym.

do art Reg temp na grillu węg

Jeżeli brykiet rozżarzony uformowany jest w postaci skoncentrowanej ( w formie kopczyka) wtedy uzyskujemy najwyższa temperaturę i najwyższy czas jej utrzymania. Brykiet rozłożony w postaci cienkich warstw, tworzy na ruszcie mniejszą temperaturę i czas jej utrzymania jest mniejszy.
Na podstawie eksperymentowania stosując odpowiedni wsad komina i ułożenie żaru brykietu, można uzyskać zawsze pożądaną temperaturę.

weber_baner2


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dafuphoo/domains/grillfun.pl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *